Whisky BALLANTINES 1l
Kretanje cijene u prethodnom razdoblju
Opis proizvoda i karakteristike
Ballantine's je vrsta škotskog viskija kojeg proizvodi Pernod Ricard u Dumbartonu, Škotska. Ostali brendovi koje proizvodi Pernod Ricard su viski Chivas, rum Havana Club, Beefiter, Malibu, Jameson, Absolut vodka, Jacob’s creek, vodka Luksusowa, Olmeca Tequilla, vodka Wyborowa, Kahlua itd.
Ballantine's je drugi najprodavaniji škotski viski na svijetu, povijesno vrlo zastupljen u južnoj Europi gdje je bio među prvim škotskim viskijima koji su stekli uporište na tržištu.
Karakterističan je po ravnoteži mekog i slatkog, zahvaljujući ključnim okusima Glenburgie i Miltonduff. “Whisky Bible”, najopsežniji i najtemeljniji vodič za svjetske viskije, više godina zaredom proglašavao je Ballantines-17-year-old za najbolji viski na svijetu.
Cijena Ballantinesa varira od jednog do drugog trgovačkog lanca i kreće se između 1700 i 2400 dinara za bocu od jednog litra. Osim boce od jednog litra, na tržištu Srbije u gotovo svim većim trgovačkim lancima može se pronaći i boca od 700ml koja košta između 1400 i 1800 dinara.
Povijest Ballantinesa
Naslijeđe Ballantine's može se pratiti unatrag do 1817. godine, kada je sin farmera George Ballantine pokrenuo malu trgovinu viskija u Edinburghu. 1865. godine, njegov najstariji sin Archibald otvorio je veći objekt u Glasgowu koncentrirajući se na vina i trgovinu alkoholom, trgujući između ostalog i s hindu kraljevskom obitelji. Također je počeo stvarati svoj brend i izvoziti ga širom svijeta. Od tada, brend je promijenio brojne vlasnike dok 2005. godine nije kupljen od strane sadašnjeg vlasnika.
Postoji više različitih vrsta Ballantinesa, koji imaju različite okuse i slogane:
1. Finest - "soft, sweet and complex"
2. Limited - "creamy soft and smooth"
3. 12-year-old - "fresh, soft, and nutty"
4. 12-year-old „Pure Malt“ - "honey sweet, spicy and deep"
5. 17-year-old - "creamy, harmonious and oak-sweetness"
6. 21-year-old - "spig, aromatic and heather smoke"
7. 30-year-old - "rich, oak influenced and lingering"
8. 40-year-old - "incredible depth, complex and extremely fruity"